Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 12:43 - Национален Военноисторически Музей
Автор: innamorata Категория: Туризъм   
Прочетен: 5502 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.10.2009 01:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Наскоро посетихме Националният военноисторически музей и бяхме много очаровани.

image

      Музеят е създаден през 1916г. и съхранява историята на героизма на българската армия от времето на траките до наши дни.

      В двора му е разположена външна експозиция на площ от 40 декара. Малки, средни и големи танкове, ракети, като СС23, морски мини, мортири, стенобойни оръдия, самолети и хеликоптери са част от нещата, които можете да видите на открито.

      По-впечатляваща  обаче е вътрешната експозиция. Естествено снимките са забранени. На разположение на посетителите са 3 етажа. Във всяка зала експонатите са придружени от увлекателна история. Също така са монтирани и фотоклетки за звук, за да може посетителят да се пренесе на бойното поле на Шипка или пък да чуе бурните води на Дунав, когато преминават руските войници. Тръпка наистина има и намирам тази идея за много интересна.

     Останах смразена пред кътчето на Левски - голям портрет на фона на бесилото и негови вещи, сред които револверът му, кръстче, което е подарено от вуйчо му, веригите, с които е бил окован и част от косите му. За нас по-младите той е една легенда, позната ни от учебниците по история, но на това място сякаш се доближаваш до човека Левски.

image

      Също така в музея можете да проследите как са се променяли униформите и оръжията на българските войници през вековете до наши дни. Има огромна колекция от отличия, знамена , военни печати, снимки и макети на кораби, като Дръзки и Смели. Лични вещи на Фердинанд , Борис III и други известни и не толкова известни личности от военното ни минало.

     Единственото ми разочарование е, че Националният военноисторически музей не е част от 100-те национални туристически обекта. Въпреки това горещо ви препоръчвам посещението му . А ако имате деца или внуци заведете и тях.

     Работното му време е от 10.00 ч. до 18.00 ч. от сряда до неделя, понеделник и вторник са почивни дни.

     Билетите за студенти и ученици са 1лв, а за възрастни 2лв.








Тагове:   музей,   национален,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: innamorata
Категория: Туризъм
Прочетен: 371157
Постинги: 47
Коментари: 112
Гласове: 463